Weg met vliegen!

  • Wonen

Een beetje bewuste levensgenieter weet dat vliegen niet goed is voor het milieu. We hebben als Nederlanders nog niet echt last van vliegschaamte (in tegenstelling tot Zweden), ik wel van vliegfrustratie.

Daarom wil ik het over vliegen hebben.

Fruitvliegen, inderdaad.

Van afval naar voeding

Een leuke, laagdrempelige manier om thuis duurzaam te leven, is door je eigen compost te maken. Dat kan op verschillende manieren, maar een wormenbak is een leuke methode.

Je neemt wat bakken, compostwormen en gft-afval, en binnen no time heb je hartstikke goede mest (en percolaat) voor in je tuin. Van afval naar voeding dus. Ik kan je vertellen, met dat spul groeien je aardbeien, appels en bloemen groeien als kool (maar  ze smaken gewoon naar aardbeien, appels en eeh, ja, bloemen dus)! 

Wormenbak poging 1

Maar zo’n wormenbak, dat leek mij dus wel wat. Daarom hebben we sinds een jaar een wormenbak. In eerste instantie zaten de beestjes in een plastic bak met zelfgeboorde gaten erin (dat lukt zelfs mij met twee linkerhanden).

Ging hartstikke goed, totdat ik de bak in de hete zomer in een schuurtje zette. Daar loopt de temperatuur op een zonnige dag al snel op tot 50 graden, en dat trekken wormen slecht. Na een paar dagen waren de wormen zelf ook compost. Van compostworm tot compost. Zielig, die beesten hebben een lijdensweg moeten ondergaan.

Wormenbak poging 2

Daarom besloot ik het dit jaar anders aan te pakken. Met nieuwe wormen, een professionele bak en flink wat gft-afval. De wormen varen, graven en eten en wel bij, maar zij zijn niet de enige.

wormenbak

Waar die beesten vandaan komen weet ik niet, evenmin hoe ik weer van ze afkom: fruitvliegjes. In het begin beperkten ze zich tot de wormenbak (en ach, het is de natuur, dus je laat het), maar inmiddels vliegen ze ook door de keuken en rondom het kattenvoer. Daarbij genieten ze ook van mijn glas wijn, water met citroen en fruit (vandaar hun naam denk ik).

En daar word ik toch minder vrolijk van.

Dood aan de fruitvlieg

fruit vliegen

Daarom hebben we in huis de fruitvliegjes de oorlog verklaard. Met azijn, siroop, plakstrips en de stofzuiger proberen we ze te lijf te gaan. Niet allemaal even diervriendelijk, maar zelfs bij mij heeft dierenwelzijn grenzen.

Vooralsnog heeft het overschrijden van die grenzen ons overigens weinig succes opgeleverd. Die beesten zitten nog altijd overal. Als je dus een tip hebt, dan hoor ik het graag!

Duurzaamheid leuk en sexy?

Overal lees ik dat duurzaamheid leuk is. Ik schrijf het zelf trouwens ook. Sterker nog, ik heb geschreven hoe je duurzaamheid sexy kunt maken.

Inmiddels kan in proefondervindelijk bewijzen dat een wormenbak heel leuk is. Maar niet sexy. Wormen trouwens sowieso niet. En fruitvliegjes al helemaal niet. 

Kortom, weg met vliegen in de lucht! Zowel rondom mijn wormenbak als op tien kilometer hoogte, trouwens. 

Tags:

Geef een reactie